Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 21:39 - Защо намразих рушняците...
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 14011 Коментари: 37 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

.
.
.


Защото ме ядосаха! Имах днес служебен проблем с тях, не ми се обсъжда в детайли.

Даже след днешната тъпня съм склонна да си променя мнението дори за шибания процес срещу пуситата. В смисъл не че ще ги захаресвам особено, ами че тъпата руска бюрократична и бездушна машина може да изкара извън нерви много люде!

Демонстрацията, която правят на "велика имперска сила" е повече от дразнеща. Вече не е имперска, разбира се, президентска е, ама все тая!

Завършила съм руска гимназия, повечето ми преподавателки бяха, естествено, рускини, омъжени за българи. Защото за тях България си беше "Запад" по онея стандарти. По тея също, като гледам що руснаци драпат да си купят имот по наш"то моренце.

Тогава не съм ги мразила. Бяха ми смешни с тяхното парадиране на "великата руска култура", пък по всевъзможни начини гледаха да се "отърват" от нея и да се заселят по на запад, ако може. Да сте чували за българин, който е работил или учил по руските земи и да не се е върнал с булка за "подарък" на българската си рода? Те, рускините, просто не пропускаха да им се мерне некой българин по руско, дори и по Сибир и да не му се накачулат. Нема измъквация, туй е положението!

Щях да пътувам на една много готина екскурзия навремето и всичко беше уредено, но... нещо се прецака работата в последния момент, заради разни вълнения в Рига, както и да е. Бях в апаратамента на водачката на групата - една руска дуня с безкрайно големи претенЗии. Тогава звъни телефона и тя си говори явно с някаква друга руска дуня, оплакваща се от българския й мъж и как ще се връща в Съюза тогава. Оная наш"та й се кара ядно и й казва: "А тьi что, про картошку забьiла?..."

За тези, които не са наясно с руската соцдействителност от онези времена обяснявам - много яко са ручАли картофи тогава по руско, та им е пукало зад ушите даже! Затова всяка по-сгодна руска мома е гледала да се прикачи към некой "по-западен мъж" и да се спаси от "картошката". Нашите левенти с пословично слаб ангел са им били любима плячка. Както казах -
който се е завъртял
там, без рускиня дОма
не се е върнАл!

Ето ви го и с рима даже!
Принос към пУетичното богатство на блог.бг.!

Та така! Това обаче не им пречеше на рускините в България да се изживяват като принцеса Анастасия примерно - ах, как от такава богата култура, попаднах тука! Ах, ах, ах! 

В интерес на истината повечето от моите даскалици си бяха ОК, подготовката в школото беше на много високо ниво и не са се превземали чак толкова. Но други рускини, женени от десетилетия за българи, даже не искаха да научат български. Спомням си една баба на моя съученичка за 40 години тя си шпрехаше само на руски! Щото знайш е снизходила тука от Великата Русь и всеки е должен да й разбира!

Много добре си спомням и наглото държане на руснаците по морето още преди години. Сега е същото!
Ега ти и с още по-големи претенЗии и от преди.

Няма такива екстри като голем брат, малък брат и прочее.

Ако българите не намерим начин да се обединим, всички сме си за "мустака"!

Никой няма да ни бръсне за слива! Не че сега ни бръснат особено, но с темповете, с които намаляваме демографски си е направо плашещо!
И няма такъв цирк - като малка или голяма страна по квадратура или брой на население. Вижте една Словения, Хърватска (не говоря за Швейцария все пак), колко добре се справят. И айде сега да не се връщаме пак на турското робство колко години назад ни е върнало и прочее глупотевини. Вижте статистиките за 1939 година, България добре се е била ситуирала тогава в Европейското пространство, благодарение на усилията на "строителите на съвременна България". И те не са били безгрешни, разбира се, но все пак е имало някакво ниво тогава.

Сега тука ще ме юрнат всякакви псевдо-разбирачи историци и ще ми доказват какво ли не.

На тях ще им кажа - само погледнете примерно по центъра на София, всичките тези красиви и представителни сгради са вдигнати именно след Освобождението до 30-те години на 20 век. Това е, което ни е останало от дедите, както и един може би един по-искрен и възрожденски дух с който са се борили за просперитета на България.

Ние сега можем ли да се похвалим с нещо подобно?









Гласувай:
42



1. анонимен - Санде: Права си.
28.08.2012 21:56
Права си.

Поздрави!
цитирай
2. tera - Май не ми се ще да съм много права...
28.08.2012 22:53
Но за съжаление, това е положението.

Поздрави и на теб!

цитирай
3. ketcakuatl - ПРАВИЛНО
28.08.2012 23:17
Подкрепям. Бях в Сибир, но вече женен и не можаха да ме 'ощастливят'. Направо ги цивилизовахме там на времето. Такива 'къщи' бях виждал само по каубойските филми на времето. Но, виж, за самочувствието - еша си нямаха!
цитирай
4. tera - Хм, как ли сте ги "цивилизовали", даже и не питам... :)
28.08.2012 23:20
Само това, че си бил женен, те е спасило от последствията на "цивилизоването" :)))
цитирай
5. magicktarot - :)))) Привет, Тера! :)
29.08.2012 07:47
За рускините - това, че са хващали българи навремето, освен за търсенето на по-хубав стандарт, е главно, защото от войната мъжете им са намалели драстично и, доколкото си спомням, на един мъж се падали по няколко жени.
цитирай
6. nicodima - И моята рода получи такъв "подарък" на времето...
29.08.2012 07:48
Само че "барышнята" освен че не научи български, сега замина при сина си в Англия...
С английския е същото, обаче...
Става въпрос за индивид от Петербург, не от Сибир...
цитирай
7. hristo27 - Навремето един, който работеше на ...
29.08.2012 08:42
Навремето един, който работеше на престижна работа, получи "червен картон" заради това, че си позволи да каже на отговорен другар: "Свършиха се българките та доведе от Русия жена".
цитирай
8. tera - magic,
29.08.2012 09:34
това и аз го знам, но говоря за доста по-късен период. Освен това си мисля, че на тях генетично им е заложено да се лепнат за някой мъж, все едно е последният останал на света! :)
цитирай
9. voxpop - Браво, Тера! Казала си го вместо ...
29.08.2012 09:35
Браво, Тера!
Казала си го вместо мен.

А иначе сега стана много"престижно" разни наши фолк певачки и миски да се бракуват за руски олигарси.
цитирай
10. tera - Умеят да се оправят рускините и туй то.
29.08.2012 09:38
Четох нещо за мадам Блаватска и тя еша си е нямала! :) Сега гледам една Кобьiлкина вършее по телевизиите, добре че се намери тя да учи задръстените българки на чалъмите на секса. Както и Оксана на астрология. Изобщо без тях сме за никъде! :)))
цитирай
11. tera - Ицо,
29.08.2012 09:40
този с престижната работа що се е бъркал в нежните чувства на отговорните другари? На една приятелка майка й е рускиня, били сме им на вилата и като гледах как рускинята юрка горкия човечец си викам - евалла, така му се пада! :)
цитирай
12. tera - vox,
29.08.2012 09:42
бе да ти кажа честно нищо против олигарсите немам... :)))
цитирай
13. vmir - Съгласен съм напълно с наблюденията и преценките ти.
29.08.2012 10:18
Искреният възрожденски дух отпреди век и повече, за който споменаваш, е изтласкан от парвенющината на имперската мегаломания, привнесена механично от неуки и бездарни люде, набутани във властта от модата на мандраджийските набези и координираните и подклаждани от Москва шайки родоотстъпници, копнеещи за ликвидирането на България като държава заради превръщането й в окръг на "световната комунистическа революция".

Лошото е, че тази мегаломания не ги е напуснала ни най-малко и представлява съвсем реална опасност за бъдещето на държавата ни. За целта си тези типове ни искат разделени по всеки възможен признак и затова не спират да сипят хули и клевети, за да ни противопоставят на всеки етнос и религия. Омразата към Турция и турците е задължителен фундамент на тази дългосрочна задача.

А нашенските измекяри изобщо не се срамуват, че слугуват на имперска външна политика, която е пълна противоположност на имперската си вътрешна политика, и противоречието между двете се замазва със съдебни фарсове като този срещу откачените пусита.
цитирай
14. siuvigi - "Ако българите не намерим начин да се обединим, всички сме си за "мустака"!"
29.08.2012 12:59

Ей това се повтаря като мантра от който му падне, за щяло и не щяло.
А всъщност е един голям абсурд.
Как според вас ще се обединят примерно селянина който блъска цял ден на полето и едвам свързва двата края, както и тези около 80% от българите с малките заплати, които живеят в мизерия със столичните газета, тарикати, бизнесмени, на които заплатите им започват от няколко хиляди, които живеят като западняците с по две коли(и повече), апартамент, вила...?!
Как ще стане тази работа, изобщо представяте ли си?
цитирай
15. zarenkow - Не си напускала средата си ,
29.08.2012 13:23
затова все на селяния си попадала. Какво очакваш , българските работници в дълбоката Руска провинция за елит ли да се оженят или пък самите те са елита , щото дядовците им са възрожденци. :-))) Погледни днес , по голямата част от българските мъже са или неразбрани , или пияни , или ходят на обратно или пълни егоисти оставили жените да отглеждат децата им въпреки тях. Истината е малко по друга. Соц действителността уби всички , до които се е докоснала и продължава да взима жертви. В случая жертва си и ти , защото не ти позволява от шовинизъм и т.н. да видиш истината.
цитирай
16. tera - Постът е цъфнал на първа междувременно и злобарите също не закъсняха да цъфнат
29.08.2012 14:04
Даже не ми се отговаря на тъпотиите ви, господа 14 и 15.
15 ти или не можеш да четеш или си толкова заслепен от злоба, че вече не разбираш. Май ти си жертва на собствената си злост и безсилие. Коментарът ти е пълна глупост. Сигурно сам не знаеш какво искаш да кажеш и каква истина си прозрял. Верно те е убила соцдействителността направо безвъзвратно.

P.S. Забелязала съм, че най-злобните коментари под постовете са от разни хорица, на които никой не им чете глупостите по блоговете. Затова единственият им шанс някой да ги забележи е да плюят по някой пост, появил се на корицата. Обаче, ако ми се появят още коментари от подобни "мераклии за изява" май ще ги махна, така че не се увличайте прекалено.
цитирай
17. zarenkow - Ни най малко не изпитвам злоба ,
29.08.2012 14:17
напротив с добри чувства съм към теб. Очевидно не си успяла да разбереш казаното. Ще си позволя един анекдот за човек, на който му миришела ракията. Посъветван бил да смени ръката с която пие или да си ги измие ако не помага и това. Това за средата е вярно , защото е невярно да твърдиш , че руснаци нямат интелигентна среда , а само самовлюбени простаци както казваш. Респективно ти си попаднала за съжаление в неправилната среда. Разбира се , никой не е виновен къде ще попадне. Най малко циганетата от Факултета са виновни , че са се родили там. Това за мъжете го казвам с голяма болка , но за съжаление е истина. Къде видя злоба ?
цитирай
18. voxpop - Леле, леле, леле!
29.08.2012 14:53
Гледах, траях и не се стърпях!
А бе Заренков, ти или четеш по диагонала, или не разбираш, или много ти мирише ракията:)

Баси неадекватните коментари !
цитирай
19. tera - Къде видя написано, че
29.08.2012 14:54
"руснаци нямат интелигентна среда , а са само самовлюбени простаци"?

Посочи ми абзаца. Каквото съм искала да кажа, съм го написала, но това не означва, че всеки може си прави каквито иска асоциации и после да твърди, че съм казала еди-какво си.
Това не е обобщаващ портрет на руснаците като цяло, а лични и конкретни впечатления.
Мога да говоря и за други руснаци, едни много приятни и ерудирани хора, живеещи сега във Вашингтон, с които се запознах в Лондон на опашката за изложбата на Леонардо и които ме насочиха към една друга много интересна изложба на Грейсън Пери в Британския музей.
Както и за един много симпатичен руснак от "немските руснаци", който ме вози в автобус в Германия и много се смяхме. Него даже съм го споменала в пост:
http://tera.blog.bg/drugi/2009/07/02/prekrasnite-hora-koito-sym-sreshtala.357420

Така че - руснаци всякакви, както и българи всякакви.
А по-горе започнах с бюрократичната им машина, оттам започна всичко.
цитирай
20. siuvigi - tera какво ти става?
29.08.2012 15:06
Задавам ти въпроси, за които явно не ти се мисли, а като масата повтаряш една безсмислица.
Питам те как си я представяш тази работа да се обединят бедните българи, живеещи в мизерия с богаташите живеещи в лукс?
На каква основа ще се обединят?
Какво общо има между тях?
Та нима бедния българин няма повече общи неща с човек от Латинска америка, живеещ като него, отколкото с българския богаташ?
С кого има повече общо българския богаташ, например някой пластичен хирург.
С българин, който живее в бедност, и едвам свързва двата края, или много повече общо има с колегата си пластичен хирург от САЩ?!!!
Тогава какви глупости дрънкате за обединение между бедния българин и българските олигарси?!
Та те имат АБСОЛЮТНО коренно различни интереси, начин на живот, манталитет!
Изобщо, уж ти си от хората, които мислят, а в случая само повтаряш "мантрата", без ни най-малко да се замислиш, че всъщност е пълен абсурд, и е абсолютно неприложима.

П.П. А ти от къде знаеш, дали не съм имал постинг с над 10 000 посещения, примерно?!
цитирай
21. tera - vox,
29.08.2012 15:06
ни мой така :)
Тамън сме на път да установим хармония.
цитирай
22. voxpop - Сори, мЪ нИ сЪ стърпях :))) Изв...
29.08.2012 15:10
Сори, мЪ нИ сЪ стърпях :)))
Извинявай за спама :)
цитирай
23. zarenkow - Баси неакватните
29.08.2012 15:11
и ще добавя само , че проблема при омразата е на мразещия , а бих допълнил за vox и на неграмотния.
цитирай
24. tera - 20
29.08.2012 15:55
Къде пък ти видя толкова богаташи и олигарси в България?
Има - няма 1-2% от хората са с наистина големи доходи. Другите са средна ръка чиляци или по-бедни. За тези хора говорех.
Ти си си навил на пръста твойта си теория, добре, стой си на това мнение.
Може и да си имал някъде пост с над 10000 посещения, но не и в блог.бг.
цитирай
25. voxpop - zarenkow, да смениш ракията с водка ;))))
29.08.2012 16:02
zarenkow написа:
и ще добавя само , че проблема при омразата е на мразещия , а бих допълнил за vox и на неграмотния.

цитирай
26. kosara2008 - :)))) стига де, какво толкова, рушняци със шушляци:)));:
29.08.2012 16:09
аз си ги обичам, от................................................................разстояние;)
но
много пълно и образно,майсторски, с особено финно чувство за хумор, /абе, харесвам си да те чета!!!/ си ги обрисувала, връщаш ме в едни спомени, които отдавна прашясват...не им се коси, режи и ги и това си е,знам че бързо ще се ориентират и ще мирясат - такива са си ,от малки...
цитирай
27. tera - O, kosara,
29.08.2012 16:45
толкова много ти харесва да ме четеш, че не съм те виждала от лани, даже и от по-лани :)))
Бе и аз ги харесвам, ама не всичките и не в големи количества :)
цитирай
28. apostapostoloff - Можем да се похвалим с много повече:
29.08.2012 17:18
за 20 години от една фалирала страна, изпаднала на 192 място в света, се превърнахме в Балкански лидер и в момента сме на 42- о място по стандарт и качество на живота. И все вървим напред и нагоре.

Докато след Освобождението "строителите" не са зпочнало от нулата- по онова време България е била доста проспериращ вилает на Османската империя.
цитирай
29. siuvigi - Къде ги видях богаташите в България!
29.08.2012 17:37

Що за въпрос. Нима не ги виждаш всеки ден?!
А и имаш ли си и най-малка представа каква огромна е разликата между средната класа(както ти ги наричаш) и бедните българи?!
Така че разслоението и различията между 15-20% богати и средна класа, от една страна, и останалите ултра бедни от друга, са ОГРОМНИ!
А ти, и подобни като тебе викате, дайте да се обединим.
Пълен абсурд!
За да започне да се говори изобщо за някакво обединение първо е добре да има някакви общи цели. А къде са те?
Да видим твоята теория по въпроса.

П.П. "Може и да си имал някъде пост с над 10000 посещения, но не и в блог.бг."
Не бъди толкова сигурна. Може и да съм имал не един, а няколко постинга с над 10 000 посещения всеки, точно в блог.бг.....
цитирай
30. анонимен - АвторкЕ, Слагам ти плюсче. Нагл...
29.08.2012 18:34
АвторкЕ,
Слагам ти плюсче .
Наглостта им е пословична, ключително в днешен ден.
Може вместо наглост да се каже "простотия=некултурност=нецивилизованост" .. въпрос е на оценка, но резултатът е един.
Гарантирам , с лични впечатления, че са много ,наистина много зле, горките.
Примерно в престижен курорт по Черноморието ако им се оставиш те пререждат без да им мигне окото.за напиването ,като свине, е пословично известно. Вероятно произхожда от "имперската култура".
И съответно оценяването на поведението им е в нашите глави, и е наш проблем.
никой не ни е крив ,че не мислим с кратуните си това което виждат очите ни, а с митовете на пропагандата, и днешната .
Изпадам в див кикот, като започнат да обясняват за газ, атом,нефт, техника и технология,олигарси и други които били от тази територия.
http://valentor.blog.bg/
цитирай
31. gocho52 - Може да има лоши хора, индивиди...
29.08.2012 18:55
За народи - не знам.
цитирай
32. ok3223 - И ти не казваш нищо.
29.08.2012 20:18
Ядосали я руснаци... не направили нещо, както е било приятно и изгодно на дамата, и си го изкарва на рушняците, като народ и държава. Били рускините такива, рушняците, онакива. Срещала била все онакива...Краставите магарета през девет баира се подушват.
Един ти спомена, че и там си търсила и намерила "родна" среда по манталитет и култура. Ако си търсила, разбира се.
Русия очен Болшая страна, била, и ще остане.
Най-голямата по територия, с всякакви племена, религии, и човек, както и в Китай, може да попадне на почти диваци(в Сибир), до супер елита по култура и манталитет в Москва и Петербург. Стига да има тази възможност.
Руската култура, Толстой, Достоевски, Чайковски, Мусоргски и стотиците дейци на науката и изкуството, е на над световно ниво и призната от всички.
Русия е империя, както са САЩ и Китай, нищо че са президентски републики и народите им с право се гордеят с това.
През ВСВ загинаха над 20 милиона руснаци и 3 пъти по толкова бяха осакатени тежко, и няма нищо чудно, че рускини се женеха често и за некачествени българи попаднали там.
Била дамата в Лондон и пр. и ни споменава между другото това.
Чели я били много в БГ блога.
Голям праз.
То и Азис и подобните му ги слушат тачат много в БГ, което не ги прави автоматично певци от световна величина.
Каквато аудиторията, такова е и харесването, а тук, както навсякъде посредственото, сивото и чалгата решително преобладават.
За това и посредственото, шаренията и чалгата, а често и малоумието в написаното от някои в БЛОГ БГ, се радва на такава почит, уважение и четене, на възхищението на тълпата, на масите четци.
Аз съм в блог бг от години, па не помня да съм чел нещо от теб. Попаднах инцидентно днес на този твой постинг.
Нищо ново под слънцето-както е рекъл нявга Соломон.
цитирай
33. hristo27 - този с престижната работа що се е ...
29.08.2012 20:26
tera написа:
този с престижната работа що се е бъркал в нежните чувства на отговорните другари? На една приятелка майка й е рускиня, били сме им на вилата и като гледах как рускинята юрка горкия човечец си викам - евалла, така му се пада! :)


Човечецът нещо подобно е имал предвид , но не е трябвало да го казва.
цитирай
34. tera - Хора, виждам че доста се поразпалили
29.08.2012 21:24
Дадох ви възможност да се "изокате" и вие.
Не виждам смисъл да ви отговарям персонално, защото е видно, че си водите вашите монолози. На кой, каквото му е наболяло си го е рекъл.
Благодаря за активността и да сте живи, и здрави! :)

Специално за г-н ок...нещо си там, не само си ме чел, ами си ме и коментирал по същия мизантропски начин. Май те е гепила сенилната деменция, простено да ти е. Та нищо ново под слънцето - както е рекъл Соломон... :)))



цитирай
35. novitejivotni - Хах, това все едно аз съм го писал !
06.09.2012 01:45
Хайде малко и от мен, да допълня картинката.
Нямаше как да оставим руските „другарки” без работа, та затова им намираха такава предимно като учителки. Не че ставаха за това, ама нали трябва… Та се оказваше, че след като им е преподавано от такива ‘учителки”, учениците намразваха всичко руско, и хора и литература и музика и всичко. Руските примадони, изключително добре се справяха с тая задача. Разбира се имаше и изключения при „другарките”, но те бяха толкова малко, а другите както се казва имаха „подавящо мнозинство”.
Та, учителката ми по химия беше някъде от Якутск, ако не се лъжа. Дребно, джуджеподобно същество, с оранжавочервена коса, винаги недоволно от нещо, предимно от българите. Но не беше от тия досадно мрънкащите, ами от типа „тъжна съм, оставете ме”. Тя, за наша голяма радост, имаше навика почти всеки час, да се „изключва” за десетина минути, вперила тъжно поглед през прозореца. Отвреме-навреме пускаше по някоя толкова сърцераздирателна въздишка, че нетрениран човек, тутакси би се просълзил. Един вид – „Ех, дошла съм аз тука от голямата Рус, а вие…”.
Обаче имаше и моменти в които дръпваше едни монолози – „В Русия ние така, пък иначе, пък вие тука, нищо не разбирате…”. Един ден аз проявих наглостта да я попитам : „Абе другарко, като толкова не ви харесва тук, защо не се върнете?”. ( За такова нещо, направо намаляваха поведение и изключваха от училище, ама за друго иде реч ). А тя, сякаш въобще не забеляза нахалството ми, абсолютно невъзмутимо и много учудено ми отвърна : „Ну как, чтобьi в Европу бьiла”.

Друга една, по история. Представете си Джаба, ама с очила.
„А бе, еййй, галфон с галфоните, като ще е рускиня, поне си вземи някоя по-прилично изглеждаща”. Нейсе.
Историята, предимно руска я учехме, щото то тва останалия свят история има ли ? Я да видите вие, какво се казва история ?, Тва НЕП, тва КПСС, тва електрификация, ех…
цитирай
36. novitejivotni - Та влиза тя един път в час,
06.09.2012 01:49
обаче много развълнувана. „Ученици – ( с придихание ), днес за вас ще бъде един много специален ден.” Ха сега де…
Изважда тя един грамофон, една грамофонна плоча и с треперещи ръце я вдига високо над главата си, та всички да я видим. „Днес ученици…( придихание ), ще чуете гласа на Ленин…” Пусна тя плочата, Ленин нещо грачеше, така и нищо не разбрахме. Тя през цялото беше със затворени очи и когато граченето свърши, тя вече хлипайки повтори : „Ученици, това беше Ленин.”
После не помня, но на края на часа, тя каза: „Дано някой ден осъзнаете, колко важен е бил този момент за вас.”
Та такива ми ти работи... :-))) Трудно нещо е любовта. :-)))
цитирай
37. tera - Ха-ха, това за придиханието ме разби :)
06.09.2012 06:23
Бързам сега, че заминавам, като се върна ще ги доразнищим преподавателниците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648840
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031