Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2012 22:52 - Баси... за к'во ли се 'абим да пишем тука...
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 6688 Коментари: 22 Гласове:
19

Последна промяна: 21.08.2012 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg







То е ясно, че на никой тука не му пука ни за Моцарт, ни за Моцартовица или Леонардовица (дето я нема), ако некой нещо е чувАл некогиш си за Петер Брьогел Дъртия или за почти набора му Лукас Кранах Дъртия, да вземе да ми се обади.

К"во ли се "абим и аз да пиша за такива работи, за които на никой не му дреме.

Мдам, тука има разни семпли хорица, които биха се зарадвали на това, да не пиша за подобни работи.

Но пък аз сега пишейки ги осмислям нещата...

Не може да се очаква хората без една определена култура или подготовка да се интересуват от опери, изложби, галерии и пр.
Пък и аз пиша за тези, които имат някаква представа от това.

За които думата "духовност" не е празно понятие.

Четох в някакъв вестник за първородния син на Силвестър Сталоун, намерен наскоро мъртъв три дни след смъртта си, сигурно е бил наркоман. Говорихме си в тази връзка с една приятелка - добре, а на него какво му е липсвало? Сигурно не пари, таткото ги има в изобилие. Децата на известните според статистиките често изпадат в такива депресивни състояния, свършващи с летален изход. Мисля, че и Марлон Брандо губи син по този начин. А и не само той...

Така че - не всичко е в парите, дори и да ги има в голямо количество.

Защото те нямат сили да се преборят с онази "сянка на родителя", когото не могат да надминат. И пак стигаме до сферата на материалните неща. Ако тези деца нямаха тези материални примери пред очите, дали щяха толкова да се депресират... Светът предлага сума възможности за личностна реализация - кеф ти духовна, кеф ти материална...

Всеки сам си решава. Примерно за мен най-интересното е да обикалям различни страни и култури. Това ми е кефът! За мен работата не е самоцел, а начин да си осигуря средства да си упражнявам хобито. Не живея, за да работя, а за да пътешествам.

Идеята ми е, че в днешно време е доста трудно да намериш сродни души по тази тематика.

Но въпреки това, когато имам време и ми е кеф, ще продължавам да пиша за моите си нещица.

Смятам, че чисто материалният прагматизъм просто ограбва и опустушава душите.

Не може през цялото време да си вцъклен в далаверата, пък душата ти да се интересува от други работи. Сигурно сега някой ще каже - а на кого му пука за душата?

Със сигурност на Силвестър Сталоун вече му пука, защото всичките му пари не са били достатъчни да види първородния си син щастлив...

Жалкото е, че хората се сещат за тези неща, когато "каруцата вече се е обърнала"...

През това време аз ще си пиша за Моцарт и подобните му - гении на изкуството, които въпреки най-често тежкият им и кратък същевременно живот, са създали шедьоври за тези след тях. Защото лично аз смятам че изкуството е един от начините човек да се съхрани като такъв в тези материални времена, където принципът е "каквото изял, изсрал"... Нарочно краят е такъв, кой се сетил, кой не... Или пък натрупали иманета все едно ще са вечни... къде ще ги носят?...

Поклон пред паметта на всичките велики учени, работили всеотдайно за развитието на човечеството, а те не са никак малко.

Да си спомним един Никола Тесла, примерно, един недооценен гений.

Когато се качвате на колата си, на трамвая, на кораба, на самолета и пр., замисляте ли се колко овеществен човешки труд стои зад всичко това? Сещате ли се за всичките тези велики умове - инженери, изобретатели, както и изпълнителите - техници, които ви подсигуряват това удобство с техния самоотвержен труд? Сигурна съм, че не. Защото и аз също често не се сещам, смятам че това е нещо, което ми се "полага".

Помислете си само какви постижения ползвате на велики умове. Сетете се, че онези, които измислиха Интернет, поискаха да е безплатен, за да може да го ползват хората.

Такива примери ме карат да мисля, че все пак хората ще продължават да се възхищават от Моцарт или Шекспир, пък и те като класици не искат авторски права, без пари можеш да им се кефиш, не примерно като Асен Блатечки от една доста досадна реклама.

Препрочехох си поста и видях, че прилича на тюрлю - гювеч, но идеята ми беше за духовността и липсата на такава, ако не е станало ясно.

Другото са произволни асоциации, с каквито е пълен животът ни.

Ще ми бъде драго, ако има заинтересовани по темата, да я пообсъдим. Без откровени простотии, които ще изтрия веднага.

И тук се сещам за друго - когато пътувам съм заобиколена от приятни, доброномерени хора. Когато съм в България в реалния ми живот - уж пак са такива, а когато човек напише нещо по нета го нападат всички земни и неземни харпии. Дали злобата цъфти най-вече, когато смята че е анонимна и безнаказана? ...









Гласувай:
20



1. beckslover - Вярно,
19.08.2012 23:52
Не само парите правят от Оливър Туист, Оливър Стоун.
Но и не смятам, че си обиколила всички изброени театри пеша.:)

Не всички имат шанс, да се разхождат по Терата и то не от липса на интелигентност, или желание.

Ако си чувАла некогиш си за Марк Порций Катон Дъртия, за да има добронамерени хора, Картаген трябва да се разруши…
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Браво
19.08.2012 23:53
Поклон пред паметта на всичките велики учени, работили всеотдайно за развитието на човечеството, а те не са никак малко.
цитирай
3. tera - @1
20.08.2012 00:08
Не съм ги изобиколила пеша, но има много изгодни оферти и аз се възползвам от тях. Примерно миналата седмица пътувах до Будапеща и обратно със самолет за 40 лева. За тези пари и до Бургас с автобус не можеш да отидеш и да се върнеш!
Е, айде сега как да не ида до Будапеща при това положение?!? Просто се налагаше при тези цени на билетите! :)))
По другите дестинации съм пътувала за повече пари, освен това и билетите за оперите и балетите не са от евтините, но аз за такива неща не се скъпя. Предпочитам да дам 50 евро за представление, отколкото за кръчма дето ... всичко се преработва от "инсталацията" после...

Иначе за Порций Дъртия, какво да очакваш от човек, чиито предци са се занимавали с отглеждане на прасета, та оттам Порций ( не се шегувам, провери го ако искаш). Та имал си е той фикс идея някаква: «Ceterum censeo Carthaginem esse delendam».
цитирай
4. tera - @2
20.08.2012 00:10
Заслужават си бравото, дано повече хора се сещат за това.
цитирай
5. beckslover - хе,
20.08.2012 00:22
Aristoteles non semper Aristoteles
цитирай
6. tera - Упс! :)
20.08.2012 00:26
Amicus Plato, sed magis amica veritas.

цитирай
7. анонимен - "Когато се качвате на колата ...
20.08.2012 08:15
"Когато се качвате на колата си, на трамвая, на кораба, на самолета и пр., замисляте ли се колко овеществен човешки труд стои зад всичко това? Сещате ли се за всичките тези велики умове - инженери, изобретатели, както и изпълнителите - техници, които ви подсигуряват това удобство с техния самоотвержен труд? Сигурна съм, че не. Защото и аз също често не се сещам, смятам че това е нещо, което ми се "полага"."

Сещам се. И аз съм инженер и съм посветил 25 години от живота си на работа върху "белия лист". Всичко на тоя свят се е родило най-напред в главата на някой инженер. Не знам колко инженери познаваш, но ако познаваше щеше да откриеш, че това са най-универсалните хора. А освен това свиря на пиано, цигулка и китара и съм добър художник. Имам разряд по шах, спортувам, риболовствам в морета и океани и пиша в блог.бг.
Моцарт не е Азис в края на краищата, че да се интересува някой от него. Сега е демокрация и всеки има право на избор. Съобразявай се с епохата.
цитирай
8. tera - Не говоря за всичкото "инженер" :)
20.08.2012 08:30
Говоря за онези хора, които наистина нещо са изобретили през живота си, а не само са взели една тапия за инженерство. Колкото до това и аз съм инженер.
За мен един от най-великите и в тази област е Леонардо. Когато бях в замъка Шамбор, за който се предполага, че е по негови чертежи, гледах едно филмче, където бяха дадени всякакви "разрези" на замъка и останах изумена от съвършения замисъл и симетрия. За подобни неща говоря.
цитирай
9. usandthem - направо си се хабиш напразно !:)
20.08.2012 11:28
даже си получила силно доказателство, че човек може да има дипломи, да свири на няколко инструмента, да рисува, да е " и ловец съм и рибар съм ...", да пише в блог , да играе шах и пак да си е шизофреничен идиот с натрапчиво желание да коли идеологическите си противници и непрекъснато да се фукляви и самоизтъква ! :)

Та не се аби- ти къде чукаш, пък къде се пукна ! :)
цитирай
10. tera - Ха-ха, свиркай си :)
20.08.2012 11:38
Вчера се поядосах нещо като гледам, че хич не им пука за Моцарт, а той е един от най-великите - музикален гений!
Преди пък се пробвах за картини и галерии да им пиша, после установих, че с течение на времето постовете сами си намират публиката или обратното. :) Един пост за Мoне е събрал към 7 хиляди и петстотин прочита, много странно ми се видя отначало.
Така че - може и с Моцарт така да стане, да вземат да го оценят и в блога, важно е не за него, разбира се. За самите хора е важно да се интересуват от такива неща, а да не затъват само в клюки, битовизми и чалга.
Та така :)

цитирай
11. ironia - tera, не изглеждаш толкова наивна, може и да греша.
20.08.2012 15:40
Кажи ми, ти какво ново можеш да ни разкажеш за Моцарт? За него вече всичко е казано и написано. Който се интересува - и е слушал, и е прочел. Примири се, че както е в цял свят, така ще бъде и у нас. Симфоничната, камерната и оперната музика е за ценители. Простолюдието не я разбира. Кой може да направи разлика между класика и предкласика? Или може би ще пуснеш няколко думи, придружени с клипче и ще се радваш да се изсипят дежурните близачи и да ахкат - ах, колко е хубаво? Заблуждаваш се, ако смяташ, че на това място можеш да извършваш образователна дейност. Зная колко те боли, че чалгата е най-лесно консумираната музика, но чалга вече не е понятие, това е начин на мислене и на живот. Не се надявай да промениш вече закърнялата чувствителност на пораснали хора. Ако в едно семейство се слуша само чалга, не е възможно (или поне е малко вероятно) децата, отгледани при такъв музикален фон да харесват Вагнер, например.
Защо Моцарт да е един от най-великите? Защото неговите мелодии са леки и лесно се запомнят? Имам познат оркестрант от операта, той може от три такта да ти каже точно от кое произведение на Моцарт е въпросния откъс. Луд е по Моцарт. И какво от това?
Както при музиката, така и в изобразителното изкуство има вкусове и предпочитания. Колкото и да харесвам съвременни художници, никой не може да ме накара да се възторгвам от чисто черно платно с една малка бяла точица нейде из него, без значение дали е центрирана или не. А има хора, които биха дали милиони, стига това платно да е нарисувано от известно име.
Искам да кажа, че не е много ясно, кой определя дали едно художествено произведение от какъвто и жанр да вземем, може да се нарече много стойностно или гениално. Ти вярваш ли на критици и оценители?
Как така "Викът" на Едвард Мунк бе купена на търг в Сотби'с за 120 милиона долара? Какво толкова има в тази картина, че да стува тази баснословна сума? Прави ли от това Мунк гений? На въпроса за тази картина "Защо крещи", Мунк веднъж шеговито отговорил "Изгубила си е чантичката".
С примера искам да подчертая, че не цената е важна, а какво естетическо въздействие упражнява върху отделен субект което и да е произведение на изкуството.
А ти продължавай да се възмущаваш от ниската обща култура на заобикалящите те, ще предизвикаш само ехидни усмивки от елементарните потребители на този сайт.
Много още може да се говори по темата, защото е една от най-актуалните, според мен. Но само с постинг не става. Докато ни управляват хора, прочели една книга в живота си, не очаквай нещо да се промени.
цитирай
12. tera - ironia,
20.08.2012 16:28
позволи ми да съм "наивна", колкото си искам и да си пиша, каквото сметна за добре. :)
Виждам те за пръв път в блога ми, така че се съмнявам да имаш поглед върху "образователната" ми дейност.
Посещавам много и най-различни места, представления, изложби и пр. Пускам постове от една страна за моите приятели на живо, защото вместо да им разказвам какво и къде съм видяла, директно им изпращам поста. От друга страна - и тук има хора, които се интересуват, лошото е, че са малко в сравнение с останалите.

Нещо не ми допада тона ти - назидателно ми звучи, дано да греша. Моцарт е наистина от най-великите, пък ти може и да не го харесваш, твоя работа.
Колкото до картините - решаващо е въздействието върху зрителя. На какви цени е продадена една картина на аукцион е по-скоро за куриоз и чешане на езиците, а за самите колекционери това са си инвестиции и често няма общо с качествата на творбата, а лично предпочитание на "инвеститора". Той решава "колко струва" творбата като наддава за нея, може също и от спортен хъс да вдига залога, за да спечели в наддаването.

Където простотията е въздигната в ранг на държавна политика, естествено, че изкуството ще е на опашката.
цитирай
13. ka4ak - Ин,не те мярнах,че бях отпрашил,но като дърто Гуру,да си те гушна,на патерици!:)))
20.08.2012 16:30
" 19.08 11:09 - Руми,сетих се за Дънов!:)))
"Не мислете, че някой може от само себе си да създаде мисъл. Хармоничната мисъл трябва да я привлечете от същества, които стоят много по-високо от вас. Същото се отнася и до чувствата. Божествената мисъл се предава чрез светлината, чрез въздуха, чрез почвата, чрез растенията, чрез камъните. Онзи, който разбира законите, отвсякъде може да черпи."
Поздравче и гушшш!:)))

Постинг: Неделен поздрав с позитивен привкус :)))
Автор на постинга: osi4kata "
Друго си е,все пак ,Светната да си!:)))
Да си Греем,заедно,може и на цигу,мигу...!:))))))))
цитирай
14. tera - Охо, ка4ак,
20.08.2012 17:20
нещо се беше позагубил. То и аз бях отпрашила за Унгария, тамън се върнах и пак отпраших за Правец, но беше много гот! :) И при двете отпрашвания.
Точно се чудех като как започна толкова хармонично да се изразяваш и после се усетих, че е цитат. Тю, язък! :)
Ама щом си рекъл ще си греем, може и да заискрим даже! :)))

цитирай
15. ka4ak - Не ми бягай!!!:)))
20.08.2012 19:49
Набарах те,а знаеш,че лабаво,НЯМА!!!:)))
Искрящо,те сграбчвам и не се чуди,че ти е Светло!:)))
цитирай
16. turb04 - Интересен постинг, въпреки кон...
20.08.2012 21:57
Интересен постинг, въпреки консистенцията на тюрлю гювеча.
Аз обаче ще те попитам нещо, което спонтанно ми хрумна, докато четях.
Ти навремето се беше присъединила, или поне беше на страната на онази тролска пасмина, която ходеше и сееше раздори, нападайки всеки и за всичко и дори онези, които харесваха и Бах, и Моцарт, че дори и Моцартовица.
Какво ти донесе това? Имам предвид в контекста на написаното от теб.
цитирай
17. tera - ka4ak,
21.08.2012 09:05
хубав, святкащ ден ти желая! :)*
цитирай
18. tera - @16 Като си толкова паметлив,
21.08.2012 09:10
би следвало да си спомняш, че отнесох БАН заради един пост, в който те бях споменала. Тогава един от тази "пасмина", както ги нарече, единствен имаше доблестта ли, кавалерството ли, нещо такова, да напише пост за това, заради което и той отнесе БАН. Това е историята и не я изкилифенчвай, моля. Тук нито съм се присъединявала към някакви групички, нито съм била на нечия страна, освен на моята си.

Може би ти изневерява паметта за един друг пост, затова го припомням:

http://tera.blog.bg/drugi/2007/06/03/jitie-na-bloga.76679

Понеже въпросът ти е целенасочено провокативен, хората като прочетат този последния пост, могат сами да си направят изводите.


цитирай
19. turb04 - Няма лошо да поднасяш нещата, но ...
21.08.2012 16:58
Няма лошо да поднасяш нещата, но нека не е избирателно.
Аз те попитах нещо съвсем човешки, защото ми стана интересно, а ти се беше сдушила с хората от така наречената наказателна сила и в интерес на истината тогава доста се учудих и всъщност и тогава спрях и да ти пиша.
Както и да е.
Извинявам се, ако съм те засегнал.
Аз рядко се мяркам тук, защото е станало скучно и доста пусто, но попаднах на постинга ти и го прочетох с любопитство.
Чао
цитирай
20. tera - Не си ме засегнал, а изопачаваш фактите, което е доста различно
21.08.2012 17:16
Който иска да знае какво се е случило - да прегледа постовете ми от от 18 и 19 април 2009 г.
Балетлнетпепас наистина се прояви кавалерски и не виждам за какво "сдушване" става дума.
Чао да е
цитирай
21. starotomagare - Най-големия творец е природата -ние само се опитваме да се доближим до нея
22.08.2012 10:54
Вярно е ,че да се разбере изкуството трябва да се поназнайва повече за него но не е само това.Трябва ти развити сетива и само близкия досег с природата може да те научи на това.Не са нужни много пари ,но се изсква повече време и търпение за да постигнеш свързването.Не при всяка среща това се получава и не на всяко място.Компанията ,дори и от добри приятели не винаги е най-доброто обкръжение.Случвало ми се е и да пътувам с екскурзии макар и не екзотични (де ти такива възможности)но винаги от тях ми остава някакво чувство на неудовлетвореност сякаш са ме превели мимоходом в киносалон в който се прожектира интересен филм и аз само съм успял да го зърна...Нещо и за чалгата-наблюдавал съм как съвременните млади за разлика от нашето време като ,че избягват да се движат сами и на малки групи а най-добре се чувстват в големи .Мисля ,че това е страх и именно чалгата ги отпуща подобно на наркотик.Сигурно и за това се напиват до смърт .Не само от подражание и за компанията.Наркотиците са следващата стъпка .Пълни са и с комплекси и медиите активно се стараят в тази насока.Несигурноста за утрешния ден се предава от родителите им и на тях.Сигурно тизи неща ще ти са трудни да ги почувстваш вътрешно защото явно нямаш такива проблеми.Може и за това да се дразнят някои от блога а и поучителния тон на някои места може да им идва в повече.Хората искат да научат нещо полезно или да срещнат сродна душа а не да ги поучават .Децата пък на богатите пропадат от излишество и самота .Сигурно е особено неприятно където и да се появиш ,щом те разпознаят и започват да ти досаждат по всякакъв начин.
цитирай
22. tera - @21 Интересни размисли
22.08.2012 11:42
Пак малко на тюрлю гювеч мязат, точно както и поста по-горе :)
За природата - да, съгласна съм. Много я обичам и често я посещавам. Бях в Алпите миналия месец, беше прекрасно, което не означава, че нашите планини са по-малко прекрасни. Просто там всичко е подредено и организирано перфектно. Ще пусна снимки, ако ми дойде музата по въпроса. :)
За екскурзиите - при организираните така се получава, защото програмите се правят много сгъстени и народът търчи безспирно нанякъде през цялото време. Затова напоследък прибягвам и до индивидуалните воаяжи с приятели, гледаме каквото ни е кеф, колкото време искаме. Пак е напрегнато, защото организацията сам си я правиш, но вече свикнах и не ми прави впечатление. Действаме също и интуитивно без детайлна програма. Зърваме нещо, докато се разхождаме и отиваме да го разглеждаме, така се получават най-готините попадения! :)
Хората априори имат стаден инстинкт - затова се организират в по-големи групи, чувстват се предпазени може би. Тогава се получават и големи сблъсъци с други групи, защото това им създава илюзорно чувство на непобедимост, а и сами се подкокоросват. Нали си виждал глутница кучета на улицата, едно като се разлае и всички след него, даже и нападат. Знам го от личен опит, нападали са ме като съм разхождала наш'то си куче. Та същата е ситуацията и с човешките групи.
Не ми е било мерак да поучавам никого. По-скоро са ми "образователни" постовете за изкуство, отколкото поучителни, а това че някои се дразнят от такива постове, не е мой проблем. Не ги карам насила да ги четат, я! :)
За децата на богатите съм гледала разни филми, имаше един с Ванеса Редгрейв, мисля че пресъздаваше историята за дъщерята на Онасис. Много хубав филм.
Иначе, както се сещаш, около мен такива "деца на богати" няма как да има, та не мога много да им вляза в положението.
Това малко ми напомня историята на безнадеждно влюбения, който вижда просяк, молещ за милостиня и си мисли: "Ееех, да ти имах проблемите..."
Мерси за коментара, лек ден! :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4656093
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930