Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2012 22:18 - Сериозен пост, ама наистина много сериозен...
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 8865 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 23.07.2012 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Заглавието не е подвеждащо и не цели да провокира интерес.

Постът си е сериозен и ако се появят тъпи коментари, ще ги трия без предупреждение!

Става дума за следното - преди малко се чух с една моя приятелка, която яко го е закъсала здравословно. Тя е изключително готин човек, както казва една наша обща дружка -  "мехлем за душата".

Не те натоварва по никой начин, готина, ерудирана, абе да ти е кеф да си общувате. Запознахме се преди 2-3 години на някакъв воаяж и поддържаме връзка периодически. Виждаме се чат-пат, иначе си общуваме телефонно.

Та тази готина дама го е закъсала доста сериозно...

Тук много не мога да помогна, освен да й изпратя разни линкове за алтернативно лечение, които я вършат работа, я не... Знае ли човек?! ...

И на брат ми му изпращах, дали не го обърках... де да знам...  На когото каквото е писано...

Обаче тук ще си позволя да направя два генерални извода, ако щете ги ползвайте.

ПЪРВО: НИКОГА НЕ ДАВАЙТЕ ДА ВИ ВАДЯТ ЗЪБ, ОСВЕН АКО НЕ Е СУПЕР НАЛЕЖАЩО!

Как да разберете ли?  Ами консултирайте се поне с 3-ма зъболекари, за да разберете дали въпросният зъб не може да бъде спасен.
Това правило го знам от майка ми. Тя ме е "заклела" - "Никога не давай да ти вадят зъб!"
Причината е следната - имала е някакъв болен зъб и зъболекарят го лекувал бая време. После му писнало и казал "Дайте да го извадим!". И тя дала. Извадили въпросния зъб и след това тя имала проблеми със съседен зъб. Но понеже онзи другият бил изваден, там не могло да се сложи мост, защото няма какво да го крепи. Тогава имплантологията в България е била в ембрионален стадий, не че сега много се е развила. И другото - има риск, ако венците са проблематични. Един венец, ако не търпи собствените си зъби, примерно ако има парадонтит, едва ли би изтрърпял чуждо тяло имплантирано там. Дори и да са венците ОК пак си пазете зъбките.

НАКРАТКО - ПО-ДОБРО ОТ СОБСТВЕНИТЕ ЗЪБИ ПРОСТО НЯМА! ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СИ ГИ ЗАПАЗИТЕ. МОЖЕ И ДА НЕ ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ПО РЕКЛАМИТЕ ЗА ПАСТА ЗА ЗЪБИ - НО ТЕ СА СИ ВАШИТЕ ЗЪБИ! ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТЯХ И НЕ ГИ ДАВАЙТЕ БАДЕВА!

Сега на основната тема, заради която започнах да пиша този пост.

ПРАВИЛО ВТОРО: НИКОГА НЕ СЕ ОПЕРИРАЙТЕ, ОСВЕН АКО ЖИВОТЪТ ВИ НЕ ЗАВИСИ ОТ ТОВА!

Преди години ми беше странно как хората се боят от операции. Лично аз съм оперирана от фиброаденом на гърдата преди повече от 10 години и никак не се колебах да го направя. Значи това е едно нещо с вид на мини-топка за ръгби с размерите на две черешки примерно. Когато ми го откриха, разбира се, че не бях очарована, но реших че няма какво да се балтавя толкова и по бързата процедура го махнах. Беше доброкачествено и да чукна на дърво, оттогава не съм имала проблеми.

Това обяснение май противоречи на Правило 2 в известна степен, затова обяснявам. Този вид операции са рутинни, правят се даже с местна упойка и след операцията си заминаваш дома.

Сега основните доводи - майка ми преди 5 години я заведохме в Пирогов поради разни нейни опалквания. Мислехме, че е нещо безобидно, когато отидохме, но си отвисяхме цял ден - беше 24 май 2007. И накрая я приеха в болницата за преплитане на червата.
Няма да забравя как след всичките възможни изследвания и прегледи, лекарят НАСТОЙЧИВО питаше дали преди е била оперирана от нещо. Тя каза, че единствената й операция е била от апендицит още като ученичка. Между другото тя има два белега от тази оперция - защото първият път са забравили там конец, който е предизвикал инфекция и се е наложила втора операция. Впоследствие се оказва, че вследствие на тези операции са й зашили нещо не както трябва и са намалили пропускливостта на червата. Четох епикризата - там обясняваха как "булото" било зашито не знам къде си, не съм лекар за да го обсъждам в детайли.
"Благодарение" на това с течение на годините това място започва да загнива. Спомням си, че тя по принцип се хранеше по малко, за да не й станело тежко. Явно самият организъм й е давал сигнали, но не е разбрала колко е сериозно, докато не се озова под ножа. Отрязаха й голяма част от червата, загнили поради предишните хирургически интервенции.

Операцията по спешност са я направили още същата вечер. Тя ми се обади на другата сутрин. Благодаря изключително на един млад хирург д-р Попов!

Той беше и лекарят, който я прие и я питаше за предишни операции.

Знаел си е защо я пита!!!!!!!!

Явно рискът нещо да ти объркат при операция е доста голям и лекарите си го знаят.

(Тук ще отворя една скоба - става дума за малката ни кучка. Кастрирахме я предвид обстоятелствата. Все пак имаме и мъжко куче и не мога кучкарник да правя вкъщи. Уж всичко беше наред, а после се оказа, че и на нея са й забравили конец и се наложи да я оперират втори път. Беше ми много мъчно, защото трябваше да стои самичка 3 дена на карантина в клиниката.)

С всичко това се опитвам да обясня, че трябва много да се внимава, когато става дума за операции. Допитайте се поне до 3 лекари, освен ако не е случаят спешен, за какъвто стана дума преди малко.

АКО ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ИЗПИСАХ ДО МОМЕНТА, СВЪРШИ РАБОТА ДОРИ И НА ЕДИН ЧОВЕК, ЗНАЧИ ПИСАНЕТО МИ НЕ Е БИЛО НАПРАЗНО!

Желая ви успех и крепко здраве!

Другото ще си го купите ... :)


P.S. Тук ще вмъкна и правило № 3:

Ходете редовно на годишни профилактични прегледи!

Дори и нещо да ви поуплашат, както се случи с мои колеги, по-добре да си направите допълнителни изследвания и да се окаже, че няма нищо сериозно, отколкото да се пропусне наистина важен и сериозен момент от развитието на някакво заболяване.
Тялото си е ваше, животът си е ваш и вие единствено сте отговорни за това! Ако пропуснете момента се сърдете само на себе си, никой не ви е виновен!

Айде лека нощ все пак... :)







Гласувай:
19



1. elinora - Като прочетох за изваден зъб и моментално се присетих
23.07.2012 22:44
за оня човек "без лице", който беше останал без нос и без устни следствие някакво неуспешно зъболечение, спомняш ли си случая? Май успя човека да събере пари за успешна операция в Америка и му присадиха там лице. Ужас!
А за стари операции с трайни увреждания, имам една приятелка, която роди преди 5 години ( тежко раждане с много вътрешни и външни разкъсвания), бяха и забравили някакви вътрешни конци. Жената 5 години се влачи по болници, лекуваха я от бъбреци, плевмонии, течения, възпаления, най-накрая сам-сама в къщи ги беше изхвърлила някак тези конци, почти скапани, целите в гной. Беше ги занесла на докторите, да ги видят! Казали й, че още малко да бяха постояли в нея и "сбогом, свят". Ужасно!
цитирай
2. tera - elinora,
23.07.2012 23:13
забравих да спомена за ваденето на мъдреците.
За зъбите - на мен са ми вадили 3 мъдреца, но просто нямаше начин.
Първият път си беше най-ОК, въпреки че коренът му приличаше на морков и ме боля после венеца близо година от огромната "пробойна". При втория - тъпака дърт доктор не ми почисти мястото на вадене и изтърпях кански болки, защото "забравил" там някакво парченце. Беше кошмарно - не можех да спя от болки, не искам даже да си го спомням.
При третия - беше ретинирал мъдрец в костта и си беше вид операция. Докторчо обаче беше с лека ръка и на другия ден си бях кукуряк! :)
Мъдреците са си друга ракия и понякога е по-добре да се извадят. Моя колежчица обаче отиде при един препоръчан доктор да й вади мъдрец, не знам какво точно е сгафил, но си ходи близо месец с подута буза, явно някаква инфекция е станала. Пи антибиотици, ходи през ден на прегледи, накрая след около месец са пооправи. Така че и с "излишните мъдреци" проблемите не са малко, за съжаление.

Между другото, без да искам да плаша аудиторията, когато бяхме първи курс студенти на един колега баща му почина точно от зъби. Тръгнал е някакъв възпалителен процес и докато разберат откъде е, човекът си е отишъл.

Мисълта ми е, че всеки сам е най-вече отговорен за своето здраве! А не после да обвинява докторите, че не са разбрали какво му е било. Те не са вездесъщи, а и медицината като цяло е доста по-назад в сравнение с останалите науки, въпреки че ползва постиженията им.
Както казват класиците - "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!".
цитирай
3. анонимен - За всичко си абсолютно права и като ...
24.07.2012 07:01
За всичко си абсолютно права и като прибавиш и това, че ореола който имаха преди докторите за мен, отдавна и сублимирал, какво да кажа...Чета в нета, кой какво е препатил по дадения въпрос.
цитирай
4. abi4 - Един венец, ако не търпи.....
24.07.2012 09:23
"Един венец, ако не търпи собствените си зъби, примерно ако има парадонтит, едва ли би изтрърпял чуждо тяло имплантирано там"
Само едно изречение, но носи в себе си голяма истина за успешното/неуспешното поставяне на инпланти. Дано инплантолозите в БГ са съвестни, защото последиците от неуспешен инплант не са приятни... Да, има време за реакция човек, не става светкавично, но като е дал незнайна сума.., той ще е толкова очарован, ако стане нещо, че първата му идея сигурно ще бъде да съди доктора...И не става дума главно за парите, а за инфекции, болки...Да не се случва на никого.
цитирай
5. tera - kushel,
24.07.2012 10:07
да не слагаме всички лекари под общ знаменател, моля.
Има прекрасни и кадърни лекари, за един такъв писах по-горе. Познавам и други.

цитирай
6. tera - abi4,
24.07.2012 10:14
доколкото знам един имплант струва към 1000 лева.
За поставянето само съм чувала, нямам преки впечатления. Всичките ми зъби са мои и са си на място. :)
Забелязвам, че хората масово ми се усмихват със "зъболекарски" усмивки - сиреч коронки отпред на фасадата. Колкото и добре да са направени винаги си личи. Тези хора по правилo са доста по-усмихнати от останалите, защото нали сума пари са инвестирали в усмивките си. :) Шегувам се, но си мисля, че човек трябва да пази собствените си зъби и да се грижи добре за тях.
цитирай
7. abi4 - tera, да
24.07.2012 10:38
Да, приблизително толкова е само имплантът, короните, мостовете са също доста соленички :) Много ми хареса , това, че хората "захапали" примерно по една сносна кола в уста, са по- усмихнати от останалите :))) По- хубави от истинските зъби няма, природата никой човек не може да имитира, колкото и да е кадърен :). Зъбите трябва да се пазят, разбира се :)
цитирай
8. tera - abi4,
24.07.2012 14:24
сетих се за един виц по този случай.
Един сляп човек говорил с млада хубавица и в един момент й казал:
- Имате прекрасна усмивка!
Тя се изненадала:
- Но как разбрахте?
- Смеете се толкова безпричинно...

цитирай
9. pevetsa - Уф ...
24.07.2012 16:53
Имам да вадя два мъдреца :((((
цитирай
10. ok3223 - Възхити
02.08.2012 14:48
ма с мъдрите съвети...
Много си права...
И аз съм на 3-4 операции; при една от тях за малко да
гушна букетчето.
Нейсе, размина са на косъм...
Да не ти дава Господ да се налага да се оперираш.
Риск винаги има.
Никога не съм мислил за последствията.
От две злини, избираш уж по - малката.
Па какво сабля покаже,
и честта, майко, юнашка...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4655815
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930