Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 22:51 - Предложение към модераторите - разкарайте всякакви класации, както и рубрика "Най-популярни", бивша "Избрани"
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 1907 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 20.10.2011 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това не е ново предложение, но понеже разбрах от един пост при alex  на трета степен, че се канят да променят платформата, ми се прииска да им го препоръчам на вниманието.

В интерес на истината не храня кой знае какви илюзии, че това ще стане, но ако повече хора подкрепят подобна идея, може и да се случи.

Сега ще се аргументирам с личния ми опит в този сайт защо подобни класации са безсмислени.

Да започнем от гласуването за популярност - това е пълна измишльотина, която кара хората да прахосват маса време, за да гласуват за гласувалите им. Нещо като връщане на жеста - глупост до немай къде. Пуснах един пост още през март 2007 и оттогава не гласувам - чудо голямо, както се вижда още мърдам, шавам и си пиша, каквото си искам. Не ми е повлияло особено на присъствието в блога. Постът за гласуването  ми е в блогрола, който се интересува там може да го види. Дори си изписах на логото, че не гласувам, за да не се впрягат особено докачливите блогъри.

Значи - тази класация си е пълен булшит и спокойно може и без нея.

Класацията за читаемост уж беше по-достоверна, но след последното яко помпане, за което писах в предния пост, започна съвсем сериозно да издиша. При тази "вълна" от неконтролируеми прочити напоследък, кой ще я взима вече насериозно? Ами, ясно - никой!

Другата класация за активност априори си е напълно лишена от смисъл. Имаше преди големи куриози как хора с по 2-3 поста бяха начело там, пък и на никой не му пука от този род активност. Ерго - по-добре изобщо да я няма.

Накрая, като за десерт, да поразнищим темата с "избраните" или "препоръчани"  постове.

Преди ги избираше модератор и имаше страхотен вой, че изборът е субективен. После някакъв там алгоритъм ги "препоръчваше" и настана пълно мазало...
Преобладаваше копи-пейста, както и ругателските постове към други блогъри също се харчеха много яко. И до момента си е така.

Сега щели да се върнат към модераторската схема. Е, бравос! Нещо на цензура и препоръки, както и на лични симпатии ли ми намирисва...?

Онази схема с модераторите и избирането отдавна се дискредитира. Защо пак ще я връщате на "въоръжение"?

Сега ще ви дам няколко примера от моя блог, че хората четат неща, които им харесват и не се вълнуват особено от "препоръките" или "избора" на модераторите.

Най-четеният ми пост до момента изобщо не е помирисал никакви препоръки, даже и по категории. Личи си по липсата на грамотички, звездички и медалченца.

Ето го и него:

http://tera.blog.bg/turizam/2008/01/14/iujna-amerika-prez-pogleda-na-ochevideca.152609


Вижда се колко прочити има, дори и без да е бил избран от някого си.

Да речем, че този пост е бил "облагодетелстван" от факта, че е в блогрола ми. Обаче там има и други постове, някои от тях са били в "Избрани", но не са толкова четени, въпреки това.

Да вземем друг пример - пост, който нито е бил избиран, не ми е директно в блогрола и въпреки това маса хора са го изнамерили и прочели.


http://tera.blog.bg/izkustvo/2007/06/26/za-g-n-mone-i-negovata-obojatelka-rosi.84416


Него обаче съм го включила в един сборен пост, който ми е в блогрола, да речем, че оттам са го изнамерили.

Обаче този по-долу нито е бил избиран, нито ми е блогрола или пък в сборен някакъв пост с линкове. Него как са го открили вече не знам. Може да се е появил на някоя друга платформа, идея си нямам, аз не съм го качвала другаде.


http://tera.blog.bg/izkustvo/2008/01/08/merilin-monro-i-chernomorskite-gradini.150551

Това са само три примера, мога и още да дам, но не виждам смисъл да се разводнява писанието.

Да взема да обобщя всичко казано дотук - от класации и изнасилено препоръчани или избирани постове файда няма.
 
Хората ще си четат неща, които са им интересни. Дори и да им навираш разни постове и автори постоянно в очите, може да се получи само обратен ефект, на което всички тук сме свидетели.

Просто оставете избора на хората и не им натрапвайте класации и препоръчани постове. Не знам кой печели от това, но като цяло всички губим.

Лека вечер!





Гласувай:
11



1. voxpop - Tera,
19.10.2011 23:04
абсолютно съм ЗА! Странно, мислех да пиша постинг по темата, но си рекох: кой ме знае мен тук, че да давам мнения:)
В други сайтове, ако някой толкова го гони манията за величие, си плаща месечна или годишна такса на сайта. На суетниците им отреждат по едно правоъгълниче за класация - да се четкат и да си се мазнят на воля един на друг или да си бият шамари,ако искат, и никой от нормалните не им обръща внимание. Тук тази псевдопопулярност се е превърнала в религия. Смешно и жалко!

Поздрави!
цитирай
2. tera - Здравей,
19.10.2011 23:11
всеки си има право на мнение и трябва да го казва. Без обаче да обижда останалите. Този момент тук обаче се губи.
Мисля, че точно тези класации провокират изваждането наяве на негативни, меко казано, отношения и изявления. И преди съм се чудела - тези хора, които търсят само разправии тук, нямат ли си ги достатъчно навън?!? Ако всеки само гледа тук да нагрубява, за да му олекне, този блог ще стане на отходен канал, каквато тенденция се забелязва от доста време, за съжаление.

Поздрави и на теб!
цитирай
3. valsodar - Късно е вече, за каквито и да е &qu...
20.10.2011 10:08
Късно е вече, за каквито и да е "реформи" - сайта е морално остарял и извън времето си. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648525
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031