Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2009 14:09 - История за авторски права
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 3154 Коментари: 12 Гласове:
16

Последна промяна: 13.12.2009 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Това си е истинска история и се случи в една американска фирма, в която работех преди повече от десетина години.

Не че кой знае какво се е случило, но ставаше дума за "авторски права", тъй модерно понятие тези дни в блога.

Тезата ми е следната, за да не се чудите какво искам да кажа с този постинг. Ами аз твърдя, че авторските права се спазват там, където има стабилна законова основа по въпроса и освен това законите се спазват. Следователно това в България няма как да се случи в скоро време, така че не се палете чак толкова излишно.

Да се върна на моята история - тогава имаше едно предаване за реклами но БНТ "Телевизионен справочник" и там излизаше рекламното време доста по-евтино. Затова си платихме на БНТ за рекламно съобщение и те решили да го направят на фона на клип на Лиса Стенсфийлд. Готино се беше получило и го питам американеца дали му е харесало. Той казва - "Да!", питам го дали познава певицата, чиято песен е включена, рече не му била известна. Тогава му обясних, че е много известна в Европа и той направо се стресна, пита "Ами авторските права?" Доста се притесни човекът, викам му "Споко! Тук тези работи не са актуални". Защото тогава още въобще и дума не ставаше за авторски права върху песни на чужди певци тука, всеки си правеше каквото си знае. То не че сега е много по-различно.

Обаче американецът, изхождайки от американските реалности, сигурно бая се е притеснил как ще го притиснат на Лиса адвокатите и ще го питат "Ами ти как ще използваш нейната музика, като не си платил?" После се поуспокои, но отначало реакцията му беше доста напрегната.

После имахме друг случай - понеже произвеждахме препарати за профилактика на устната кухина, ни трябваше и хубаво моме с още по-хубави зъбки за рекламно лице. Той дедо Господ си й ги е дал, но ние да кажем "Ето с нашите препарати как й свети усмивката - като слънце!"

Да вметна - нали не си мислите, че онези които ви рекламират пасти за зъби са постигнали белотата на зъбите точно с тези пасти? :)

Та моята колежка, която се водеше рекламен директор (докато аз бях търговски директор, абе сите си бехме директори! :))), на връщане от морето видяла едно подходящо момиче и му взела координатите. После му поискала снимка, то й пратило. Подготвяхме две страници в "Стандарт" за нашите хубавини и гледам, че сложила снимката на момичето. "Ти пита ли я дали е съгласна да използваш снимката? - отправям резонен въпрос. Не, не я била питала, ама момичето така и така било съгласно. Не съм им светила на разговорите и си замълчах.

Излезе вестника, момичето цъфва в офиса с един закрилник, готови за бой! Колежката беше на едно изложение, та й се размина директното линчуване, обаче работата се разсмърдя. Те стигнаха до американеца, който така се вбеси, че беше готов да я уволни, нищо че си имаха топла връзка. Но й се размина, може би поради това. Обаче и тя бая се притесни и докато мрънкаше, каза че съм я питала дали е взела разрешение. Американецът я прекъсна "Добре те е попитала, ти защо не я послуша? Хъката, мъката, но й се размина уволнението. Момичето май нещо го обезщетиха, не помня точно, но ако не беше американец собственикът, а българин, щеше да види по ония времена обезщетение само през крив макарон!

Както отбелязах и по-горе - хората уважават авторските права, ако при тяхното нарушаване могат да им се случат доста неприятни неща. Има ли досега в България някой наказан заради нарушаване точно на "авторски права"?
Да говорим ли за други извършили тежки престъпления и разминали се леко или изобщо не са осъдени?

Разбира се, че не толерирам нарушаването на каквито и да е права, но ми се струва, че прекалено се вживявате по темата.
Хайде, весели ви предстоящи празници, порадвайте им се! :)))





Гласувай:
16



1. victoriavselena - жалко че безаконието става правило
13.12.2009 14:37
и така популярно, че даже се рекламира и си му посветила пост. Не, не бива да се успокояваме, когато се нарушават каквито и да е било права. Те и без това не са ни така много, трябва да си ги пазим.
цитирай
2. tera - На какъв език съм го написала, та не е станало ясно?
13.12.2009 15:01
Това не е ода за беззаконието, просто не виждам смисъл от толкова тръшкане тука на фона на това, което става всеки ден около нас.
Нещата би следвало да се решават в някакъв диалог, а не на принципа - нА си ти куклите, дай си ми парцалките! :)
цитирай
3. diso - Има си два прости принципа,
13.12.2009 15:33
които, за съжаление, у нас не се спазват:
1. наказанието да съответства по тежест на провинението.
2. наказанието да не може да се избегне.
Колкото и тежки наказания да предвижда законът, няма смисъл, защото никой не следи (реално) и не наказва (реално).
цитирай
4. tera - diso,
13.12.2009 15:43
гледах по ТВ един репортаж от Щатите не знам дали не беше на Венелин Петков. Бърза съдебна процедура за кражба - имаше и часовник в долния десен ъгъл - за някъде 2:47 минути или нещо подобно съдията му отпердаши на младежа една яка присъда. Пита го съгласен ли е с присъдата и онзи само каза: "Thanks, yоur Honor!" Ако каже друго и ще му лепне още и за неуважение към съда.
Какво да го коментирам повече? Ама там сигурно няма понятие шуро-баджанащина - основен източник на корупцията по нашите земи и главна предпоставка за дереджето ни.
цитирай
5. valsodar - Нещата са безкрайно прости и са п...
13.12.2009 16:21
Нещата са безкрайно прости и са посочени за първи път в седмата божа заповед - Не кради!

Какво повече има да му се дискутира?
цитирай
6. tera - Радо,
13.12.2009 16:25
прости са, но кой ги спазва в днешно време Божите заповеди? Със сигурност има хора, които не са ги чували.
Пък и тук ако много говориш за Божи работи, нищо чудно да те обвинят в религиозен фанатизъм. :)))Както мен ме обвини един фен на модерната психология, заради един постинг за вярата и обичта.
Шарен свят... :)
цитирай
7. анонимен - Здравей, Тера,
15.12.2009 09:20
нещата от блог.бг са изключително прости и никак не са изключение в интернет. Достатъчно е да се погледнат условията за ползване на стотици подобни форумни или блогърски сайтове, явно хората пишещи тук не го правят и затова се чувстват застрашени! Аз обаче винаги и задължително ги преглеждам навсякъде, където влизам в мрежата. Виждала съм дори много по-строги забрани и ограничения.
Поздравления за поста, също като теб не разбирам тръшкането на фона на всичко друго ставащо около нас...
цитирай
8. tera - Здравей,
15.12.2009 09:32
добре, че поне ти разбра какво съм искала да кажа.
Тук сме малко като детска градина и затова се получават много емоционални изблици, но пък иначе няма да е забавно. :)
цитирай
9. panazea - Здравей,
16.12.2009 13:45
Мога ли да те включа в моята енциклопедия ? Събирам линкове на блогове и снимките им ? Целта е идеална. Представянето на блоговете.
цитирай
10. tera - panazea,
16.12.2009 13:54
няма проблем - включи ме. :)
Къде ще ги представяш тези блогове и какъв е идеалът на целта?
Шегувам се, успех с енциклопедията! :)
цитирай
11. exorcist - страхотни примери :)
19.03.2010 15:12
освен всичко "авторските права" трябва да се контролират, а контролът им се огъва под действието на банкноти :)
цитирай
12. tera - exorsist,
19.03.2010 15:23
доколкото знам почти всичко се "огъва по действието на банкноти" :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4647949
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031