Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2009 15:35 - Разпадането на Римската империя
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 8862 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2009 15:38


С моя приятел baletlnetpepas, като доста интелигентни хора, провеждаме на лични много интелектуални разговори. Други хора може да използват личните съобщения като вариант на сайтовете за запознанства, но не и ние. Обсъждаме само жизненоважни и световно-значими проблеми. И така от дума на дума се заговорихме не за друго, а за разпадането на Римската империя.   За тези, които не са внимавали в часовете по история или са забравили отдавана за какво става дума, кратко напомняне:   „Римската империя във II и III в.сл.Хр. навлиза в дълбок нравствен и икономически упадък. От гениалната колонизаторска политика на древния Рим, която превръща единствения здраво укрепен град на Средна Италия в център на гостоприемство и защита за съседните латински племена и околните народи, не остава и помен. Няма го вече прочутото римско великодушие, няма го вече топлото, сърдечно отношение към чужденеца. Затова липсва и онази признателност, която чуждите народи са изпитвали към Рим; липсва готовността да се служи всеотдайно на неговите интереси. Рим горделиво е вперил очи в културата на Гърция и страстно иска да подражава на разюздания гръцки начин на живот и на източния разкош. Но за това се изискват много средства. Рим непрекъснато води войни. Връщайки се от бойните полета, войниците са посрещани тържествено, но само след няколко дни в обраслите с бурен и запустели ниви разбират, че не биха могли да издържат на конкуренцията на едрите земевладелци. Печелейки славата на Рим, те са изгубили най-скъпото - свободата. Така постепенно свободният римски гражданин се обезличава. Императорите от това време се крепят на престола само с помощта на личната си охрана (преторианската гвардия). Убили предшественика си, те биват убити на свой ред, щом съперникът им забогатее достатъчно, за да подкупи преторианците.”   Колегата baletlnetpepas  справедливо отбеляза по този повод:   "От познанията ми по антропология мога да предположа, че една група е консолидирана, когато има друга група. Обикновено, когато групата остане една, започват центробежни процеси (не случайно някой наричат фазата на империята, т.е. една единствена власт над цялата общност, начало на разпада на цивилизацията)."   Тогава се отклоних от глобалната тема, онагледявайки идеята с по-конкретни примери. Затова сега ще отговоря съвсем по същество:   „Разпадането на Римската империя е резултат от една страна на задълбочаващите се вътрешни противоречия и въстания на робите, настъпва криза в робовладелското общество. От друга страна постоянните нападения на преселващите се от изток племена. Като резултат от разпадането на империята възникват множество европейски държави. В същото време се извършва преход от робовладелската система към феодалната система, защото робовладелската система започва да задържа обществения прогрес.”   VOILA! :)





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. borsi - Причините за разпада са чисто ик...
14.05.2009 16:03
Причините за разпада са чисто икономически.
Защото тази империя варварите винаги са я нападали и въпреки това не се е разпаднала , удържала е 96 години гражданска война, но точно с края и идва Диоклециан който прокарва такива реформи, че предизвикват разруха.
Защото римското общество и икономика се е държало не на робите, а на свободните занаятчии, търговци, фермери и други.
Точно тях реформите удрят най-силно. Средната класа на Рим. Точно тази която внася данъците е натоварена с непосилни налози заради които и държавната администрация се качва в пъти.
От този император на татък, следва само упадък, до степен, че когато строят арката на Константин се налага да свалят барелефите от други сгради, за да я украсят, понеже няма кой вече да направи такива.
Високите данъци, голямата администрация, застопоряването на хора към дадени съсловия (Сина на лекаря е трябвало да стане задължителни и той лекар, на селянина-селянин, на каменоделеца- каменоделец и т. н.), даването на монополи (Монополите убиват бизнеса), въвеждането на максимални и минимални заплати в цялата империя. Въвеждането на минимални и максимални цени за цялата империя (Нещо абсурдно, защото не може в Силистра цените и заплатите да са същите като в Лондон или Александрия). Удара по градовете (Местните управници са били длъжни да плащат от джоба си недостига в данъци) и по селското стопанство.
Всичко това довежда до недостиг на пари в дългосрочен план. Западане на бизнеса и бягство на хората към селата където да се поставят под закрилата на местния богаташ само и само да избягат произвола на чиновниците.
За римляните (Цялото население на империята) сигурно е било трагично да виждат как държавата малко по малко от година на година се разпада. Как властта вместо да пази, граби и как правосъдието и цялата администрация се превръъщат в пародия на държавност и подтисническа машина. Варварите само подсивали хаоса.
В Англия, когато в късната империя Стилихон нарежда на трите легиона да напуснат острова (Не са имали пари да пазят Равена и са оголили Британия)между 1/3 или половината население е тръгнало да бяга от страната (Хората са изпаднали в ужас как така държавата ги изоставя на прозивола) към днешна Франция (Галия), където все още е имало остатъци от римска държава.
цитирай
2. tera - Изключително подробен обзор! Благодаря! :)
14.05.2009 16:12
Но такова понятие като "чисто икономически" причини няма и не би могло да има. Винаги стои зад дадено събитие определен комплекс от различни причини, не е само от един тип.

Например за сегашната икономическа криза причините пак ли са "чисто икономически"? Или пък зад въздигането на Хитлер на власт даже са макро-икономически, но не само, а и не ми се ще да задълбавам точно в тази материя.
цитирай
3. ka4ak - честито!
15.05.2009 23:01
7777
цитирай
4. tera - Thanks!
16.05.2009 08:56
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4647853
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031