Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2007 12:20 - „По Коледа стават чудеса”
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 6094 Коментари: 18 Гласове:
0



„Е такова животно нема” – рекъл шопът. По друг повод, но и в случая може да се каже. И другото животно, дето го нема според мен е „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”. Позитивен човек съм, винаги с оптимистична нагласа, но не знам защо и двата израза ме дразнят.

 

Да започнем с мечтите – ами можеш да се излежаваш цял ден, да си бъркаш в носа, да зяпаш тавана и същевременно волно да си мечтаеш. Направо 4 в 1, Наполеон ряпа да яде! И това автоматично би следвало да те направи голям. Мечтите са си безплатно развлечение, сънища на живо, душевен оргазъм и т.н. Само че нещата с едното мечтаене не стават, за съжаление. Трябва от мечтата човек цел да си постави, стратегия да си начертае и да я гони до дупка! А това вече е доста по-сложно от невинното съзерцание.

 

Сещам се за два известни случая на мечтатели, осъществили детските си мечти – единият е Шлиман, другият е Карнеги. Даже на една експозиция за Троя, която месеци наред обикаляше цяла Германия, съм виждала точно тази книжка, която бащата на Шлиман му е подарил като дете и която е изиграла решаваща роля в по-нататъшния му живот. Става въпрос за Омировата „Илиада” естествено. Беше отворена точно на една илюстрация, изобразяваща Еней, който напуска Троя, понесъл на гръб престарелия си баща Анхиз и заедно със сина си Асканий. Запомнила съм го, защото много силно впечатление ми направи факта, че това книжле е станало причина за откриването на останките на Троя. Но Шлиман е бил изключително предприемчив човек и за да осъществи детската си мечта е трябвало да натрупа достатъчно средства, което и направил, занимавайки се с търговия. Няма да ви разказвам биографията му, който се интересува, може да прочете „Гръцкото съкровище” на Ървинг Стоун.

 

Вторият – известният филантроп Ендрю Карнеги, също има много интересна история, неговата целеустременост е достойна за завиждане – решил човекът, че до 35 годишна възраст вече ще е милионер го сторил. Но по-късно му дошъл друг акъл -"Събирането на богатства е един от най-лошите видове идолопоклонничество. Нито един идол не е тъй разрушителен, както поклонението пред парите... Ще се оттегля на 35 г. и ще се заема с четене и самообразование", пише Карнеги. Не е станало точно така, доста по-късно се е заел с благотворителност. Със същия хъс, с който е събирал гигантското си състояние, Карнеги започва да го раздава и печели прозвището си Санта Клаус. С приоритет строи обществени библиотеки (около 3000!), купува органи за църквите, подпомага студенти, преподаватели, университети и изобщо всичко, свързано с образованието - явно несбъднатата мечта за Оксфорд не му дава покой. Покрай проектите си в борбата за мир построява и сградата на Международния трибунал в Хага. Но първото, за което се сещат хората като чуят името Карнеги, е престижната концертна зала "Карнеги хол" в Ню Йорк, построена през 1891 г.

 

Та както виждате хората са се скъсали от работа, само и само да си осъществят мечтите. Може някой да вижда противоречие, ако ги нямаха тези мечти, нямаше сега да говорим за тях. Да, но има разлика между замечтано състояние и целенасочени действия. Затова ми се струва, че „цел” е по-точната дума, а не „мечта”.

 

И сега отиваме при Коледните чудеса, които би следвало след ден-два да започват да се случват. Ако се случи някое хубаво Коледно намаление пак добре, не съм имала време да обикалям по магазините, но това което все пак съм видяла си е чисто символично. По това време хората също се сещат за „децата в неравностойно положение”, все едно като похапнат мандарини за Коледа и положението им ще стане по-равностойно. 

Много харесвам Коледни филми, те са си едни приятни за гледане приказки, цари разбирателство, хармония, доброта и задължително Happy End. Де да беше и така на живо, цена нямаше да има. С това не искам да кажа – не вярвайте в Коледа, не вярвайте, че ще се случват хубави неща. Напротив вярвайте колкото си искате, но първо трябва да повярвате в себе си, да се харесвате, да се обичате, да цените хората около вас и тогава чудесата ще стават всеки ден, не само по Коледа.

 

Весели празници! :)











Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. maymi - Весели и светли празници и на теб :))
20.12.2007 19:02
Иска ми се, много ми се иска да вярвам в коледните чудеса...
цитирай
2. tera - Благодаря!
20.12.2007 19:47
Пожелавам ти много чудеса, не само Коледни. :)
Но пък защо да не започнат от тази Коледа, нали? Само исках да кажа, че вярата и мечтите не бива да бъдат само пасивни и съзерцателни. Ако вярата е в сърцето няма да чака единствено Коледа :)
Поздрави :)))
цитирай
3. maev - Весели празници!
21.12.2007 07:41
Чудесата не са преставали да се случват. Моите впечатления са, че на тях не им пука дали вярваме в тях или не. Случват се, ей така, като по чудо...
примерно...
http://pti.blog.bg/viewpost.php?id=14416
Но не винаги обръщаме внимание на такива дреболии, като някакви си чудеса...

Преди много години се чудех дали да не открия една кантора за чудеса. Поръчкови. Рекох си, абе щом има поръчкови убийства, що пък да няма и поръчкови чудеса. Плащаш си и дори няма да се запиташ, "това пък чудо от къде ми дойде на главата!" а ще го чакаш с нетърпение...

Обаче хората държат да вярват. Не виждам, защо е нужно да вярват в нещо, което виждат с очите си...
...Всъщност, знам ли , кой какво вижда?!...


цитирай
4. tera - Бях го чела това стихотворение,
21.12.2007 12:34
но пак го си го припомних с удоволствие.

Maev, ти ми четеш мислите, точно това исках да кажа! :)))

Весела Коледа!
цитирай
5. avangardi - Дали мечтите се сбъдват? Да, човек ...
22.12.2007 12:53
Дали мечтите се сбъдват? Да, човек може да постигне всичко щом го желае.Но разбира се то се постига с труд, воля и усилие... Ако нещо го желаеш много силно, то ще се сбъдне, ти ще направиш дори и непостижимото за да го сториш и да го превърнеш в реланост!
Сбъдването на мечтите ми зависи само от мен. Аз решавам искам или не в даден момент нещото за което съм мечтала. Ако не се сбъдне, значи съм се отказала и не съм го искала достатъчно силно. Всеки сам решава ще сбъдне ли мечтите си. Искате ли нещо достатъчно силно и борите ли се за него, то ще се случи.
--------------------------------------
ОТНОВО ЗА МЕЧТИТЕ

Кристалните звезди над мен сияят,
но няма да успеят да свалят
от там, където гледам и мечтая
изпуснати мечти в погубен свят.

Ще мине време, ще сменим мечтите,
сред хора други ще редим лъжи,
ще се залъгваме, че сме честити,
а вътре в нас по малко ще боли!

И тайно ще се връщаме обратно,
със мисли гузни, плахи, но - уви,
ще бъдеме далече, безвъзвратно
от нашите погубени мечти...

И впивайки във длани нокти остри,
и скърцайки безпомощно с зъби,
ще разбереме истините прости
за себе си и нашите мечти.

А те са - като сме щастливи,
да пазим всякак щастието си -
война да водим, да ги задържиме,
до нас наблизо - сбъднати мечти!!!

fena73 (Станимир Власакиев)
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=67776
-----------------------------------------------
"Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си." Елинър РУЗВЕЛТ
------------------------------------------------------------
Нашите сбъднати мечти, са нашите сбъднали се чудеса!
Тера, желая ти весели Коледни празници и много красиви мечти, които да се сбъднат! Изживей твоите Коледни чудеса! Непременно направи вълшебната рецепта на "Снежните топки" и почерпи всички приятели и роднини!!! Много щастие, здраве и спорна година!

цитирай
6. tera - Много ти благодаря!
22.12.2007 13:12
Това, което си написала е много мило, като едно малко чудо, което ме трогна и даже просълзи (не се шегувам този път :)

Весели празници и на теб! :)))
цитирай
7. tera - Има ли Дядо Коледа? Отговорът на...
23.12.2007 00:46
Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!
Вирджиния, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична възраст. Те не вярват, ако не видят. Те мислят, че нещо не съществува, ако не го възприемат техните малки умове. Всеки ум, Вирджиния, и на големите хора, и на децата, е малък. В огромната ни вселена човекът е същинско насекомо, мравка, по своя интелект в сравнение с безкрайния свят над него, ако се мери възможността му да овладее цялата истина и всички знания.
Да, Вирджиния, има Дядо Коледа.
Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, преданността. А ти знаеш, че ги има навсякъде и те носят красота и радост в живота. Уви! Колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа! Той би бил толкова тъжен, колкото ако нямаше Вирджинии. Тогава нямаше да има детската вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществувание. Нямаше да получаваме никакви удоволствия, освен усетеното и видяното. Светлината, с която детството озарява света, ще угасне.
Да не вярваш в Дядо Коледа! Ти би могла да не вярваш и във феите. Можеш да накараш някого да наблюдава всички комини в коледната вечер, за да хване Дядо Коледа. Но дори да не го видиш как влиза в комина, какво доказва това? Никой не вижда Дядо Коледа, но това не е знак, че няма Дядо Коледа.
Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Някога виждала ли си феи да танцуват на поляната? Разбира се, че не, но това не значи, че те не съществуват. Никой не може да възприеме или да си представи всички чудеса на света, които са невидени и невидими. Ти можеш да счупиш бебешката дрънкалка и да видиш какво издава шума вътре в нея, но има един воал, който покрива невидимия свят, и него не може да разкъса нито най-силният човек, нито обединената сила на най-силните хора, живели някога на този свят. Само вярата, поезията, любовта, романтиката, могат да дръпнат завесата и да съзрат и обрисуват върховната красота и великолепието зад нея. Реално ли е всичко това? Ех, Вирджиния, в целия наш свят няма нищо по-реално и трайно.
Нямало Дядо Коледа? Благодарим ти, Господи, той е жив и ще живее винаги. След хиляди години, Вирджиния, нещо повече, след 10 пъти по 10 000 години, той ще продължи да носи радост на детското сърце.
цитирай
8. merita - Права си Тера когато казваш, че о...
25.12.2007 16:33
Права си Тера когато казваш , че освен да си помечтоеш трябва и да направиш нещо за да сбъднеш пожеланото.
Разбира се че не винаги нашите усилия са достатъчни , че има и други обстоятелства , които помагат или пречат , но когато човек е упорит в повечето случаи нещата стават.
Тогава ние смятаме че се е случило чудо.Това е така защото самите ние не сме си повярвали.
Аз мисля , че чудеса няма а има реализирани мечти .
Сега когато виждам как хората са променени от празничното настроение ми се иска винаги да е така.Какво ни пречи да сме винаги такива?
Поздрав
цитирай
9. tera - На мен нищо не ми пречи :)
25.12.2007 16:47
Перманентно съм хепи, с малки изключения, колкото да разбера разликата :)))
Преди време основавах клуб на щастливците, има го в ТОП 21, така че заповядай!
Весела Коледа и много усмивки :))))))))))
цитирай
10. anastasiia - Честита Коледа!:)
26.12.2007 09:32
...И разбира се, че чудесата се случват!:) Просто трябва мнооооого настойчиво да вярваме в тях!:) А пък това означава да сме хармонични, да има обич вътре в нас и около нас... Да ценим хората около нас!
...Щастливи празници!:)))) И...да те затрупат мноооого чудеса!:)))
цитирай
11. mmmmmmmmm - Честита Коледа!:)
26.12.2007 14:00
Наздраве!:)))
цитирай
12. tera - Честито Рождество Христово!
26.12.2007 15:29
Желая ви здраве и щастие :)))
цитирай
13. анонимен - Честита коледа отново
27.12.2007 15:20
кой е изтрил тук мойто слово?
Весели празници!
цитирай
14. tera - Нищо не е трито тук ?!?
27.12.2007 15:22
Весели празници! :)
цитирай
15. doka - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!!!
27.12.2007 21:30
Бъди благословена!!! :))) .... и .....
... Щастлива Нова година!!! :)))))))))))))
цитирай
16. tera - Честито да е!
27.12.2007 21:40
Много поздрави и на теб и следващата година да ти донесе всичко, която тази не е успяла! :)))
цитирай
17. maymi - Е, повярвах...
03.01.2008 20:42
...повярвах в Коледните чудеса :)))))))
Успешна Нова година!
цитирай
18. tera - Ч.Н.Г!
03.01.2008 22:13
Сега идва ред и на чудесата на Новата година.:)
Като си помислиш - даже високосна - едно чудо в повече! :)
Успешна и за теб! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648634
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031